Ουγγαρία: Αποτελέσματα πρώτου προκριματικού του A Dal 2017

Ουγγαρία: Αποτελέσματα πρώτου προκριματικού του A Dal 2017

Με πολλές επιστροφές καλλιτεχνών που έχουν ξαναδοκιμάσει την τύχη τους στο A Dal ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο πρώτος προκριματικός. Από τους δέκα συμμετέχοντες, μόνο οι έξι κατάφεραν να προκριθούν στη φάση των ημιτελικών, ένα δηλαδή βήμα πιο κοντά στην εκπροσώπηση της Ουγγαρίας στον 62ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στο Κίεβο της Ουκρανίας. Ποιοι όμως κατάφεραν να προκριθούν και τι έκαναν οι βετεράνοι του   A Dal;

Αυτή είναι η έκτη χρονιά που η δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας MTVA διοργανώνει το A Dal, για την επιλογή του εκπροσώπου της στη Eurovision. Από το 2012 λοιπόν η Ουγγαρία έχει καταφέρει να προκριθεί κάθε χρονιά στον τελικό, πολλές φορές και κόντρα στα προγνωστικά, ενώ πέτυχε και δύο πλασαρίσματα στη δεκάδα (2013 και 2014). Το A Dal λοιπόν θεωρείται πλέον ένας από τους πιο άρτια διοργανωμένους εθνικούς τελικούς της Ευρώπης και όπως είναι φυσικό το MTVA μόνο ικανοποίηση μπορεί να νοιώθει για αυτό.

Η ψηφοφορία στους προκριματικούς γύρους του A Dal αποτελείται από δύο γύρους.  Στον πρώτο γύρο οι πέντε πρώτοι που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από την ψηφοφορία των τεσσάρων μελών της κριτικής επιτροπής αλλά και του τηλεοπτικού κοινού, προκρίνονται στους ημιτελικούς. Στο δεύτερο γύρο το κοινό και μόνο, επιλέγει τον έκτο διαγωνιζόμενο που προκρίνεται επίσης στους ημιτελικούς. Οι υπόλοιποι τέσσερις όπως καταλαβαίνετε πάνε στο σπίτι τους..

16111102_1715760108450220_943509948_n

Παρουσιαστές της βραδιάς του φετινού A Dal είναι οι Csilla Tatár & Levente Harsányi. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται όπως κάθε χρόνο από τέσσερα μέλη. Ο Caramel γνωστός τραγουδιστής κυρίως της RnB, αλλά και κριτής διάφορων talent show της χώρας, που το 2012 προσπάθησε να εκπροσωπήσει την Ουγγαρία φθάνοντας μέχρι το top4 του A Dal εκείνης της χρονιάς. Είναι το μοναδικό καινούριο μέλος της κριτικής επιτροπής, αφού οι υπόλοιποι τρεις ήταν και πέρσι.  Δεύτερο μέλος της κριτικής επιτροπής είναι η Zséda, από τις σπουδαιότερες ποπ τραγουδίστριες της χώρας, με πολλούς δίσκους και αμέτρητα χιτς στο ενεργητικό της. Ο Károly Frenreisz εκπρόσωπος της ροκ σκηνής είναι το τρίτο μέλος της κριτικής επιτροπής. Εκτός από τραγουδιστής είναι και συνθέτης. Συχνά είναι μέλος της κριτικής επιτροπής της Ουγγαρίας στη Eurovision. Τέλος ο Miklós Both είναι συνθέτης, ερμηνευτής και κιθαρίστας. Από τους κυριότερους εκπρόσωπος της μουσικής των ρομά σε όλη την Ευρώπη.

Οι δέκα υποψήφιοι και τα τραγούδια που διαγωνίστηκαν σήμερα ήταν:

  1. “Karcok” – Benji
  2. “Glory” – Calidora
  3. “White Shadows” – Henderson Dávid
  4. “Create” – Csondor Kata
  5. “Élet” – Leander Kills
  6. “Ősz” – Rocktenors
  7. “Nyitva a ház” – Roma Soul
  8. “Rain” – Singh Viki
  9. “Deák” – Spoon21
  10. “Mint a hurrikán” – The Wings

Αναλυτικότερα:

White Shadows – David

Ο David τραγουδά τη συμμετοχή του φορώντας ένα δερμάτινο μπουφάν και θυμίζοντας ροκ σταρ. Το τραγούδι του θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι δύο σε ένα. Το πρώτο μισό μπαλάντα και το δεύτερο πιο uptempo με ηλεκτρονικό ήχο. Δεν μπορώ να πω ότι η μίξη των δύο στυλ ήταν τόσο επιτυχημένη. 37 βαθμούς

capture2

 

 Élet – Leander Kills

Ο τραγουδιστής είναι λίγο εκτός τόνου, σε ένα παλιομοδίτικο ροκ τραγούδι δεκαετίας 80. Παρόλα αυτά κάνει μία δυναμική ερμηνεία που σίγουρα θα αρέσει φαν αυτού του είδους μουσικής. Εν έτει 2017, ένα ροκ στη Eurovision; Γιατί όχι. 40 βαθμούς

capture3

Glory – Calidora

Η πρώτη γυναικεία φωνή της βραδιάς. Η Calidora εμφανίζονταν φαβορί στα polls για να προκριθεί ίσως και πρώτη σήμερα. Δυστυχώς όμως δεν ήταν η βραδιά της. Πολύ αδύναμη φωνητικά, σε ένα τραγούδι που δεν σε κρατάει ειδικά όταν η ερμηνεύτρια δεν μπορεί να το απογειώσει. 30 βαθμούς.

capture4

Mint a hurrikán – The Wings

Σαφέστατα το πιο βαρετό τραγούδι της βραδιάς. Ξεκίνησε εκτός τόνου στη συνέχεια μπήκε ξανά στο τραγούδι και στο τέλος χάθηκε πάλι. Κόκκινο φόντο και έντονη η παρουσία των ερμηνευτών στα φωνητικά, γιατί άραγε; 32 βαθμούς.

capture5

Viki Singh – Rain

Ίσως το πιο Eurovision τραγούδι του προκριματικού. Μία μπαλάντα που θα μπορούσε να ήταν και στον μαλτέζικο τελικό. Η πιο άψογη φωνητικά μέχρι στιγμής, με μία ερμηνεία άκρως επαγγελματική. Παίρνει μεγάλο χειροκρότημα και όχι άδικα. 39 βαθμούς

5

 Deák – Spoon 21

Οι Spoon 21 είναι ένα boyband που έχουν ξαναδοκιμάσει στο A Dal. Είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στην Ουγγαρία και έχουν ένα φανατικό κοινό που τους ακολουθεί. Η συμμετοχή τους είναι ένα κλασσικό mid tempo τραγούδι του είδους. Από πολλούς θεωρείται φαβορί να κερδίσει τον σημερινό ημιτελικό. 39 βαθμούς

6

Create – Kata Csonder

Η πιο ερασιτεχνική εμφάνιση της βραδιάς. Ένα τραγούδι που πολλοί θα αναρωτήθηκαν πως βρέθηκε σήμερα να διαγωνίζεται, αφού τόσο φωνητικά όσο και ως μελωδία είναι παντελώς αδιάφορο. Οι κινήσεις της ερμηνεύτριας το κάνουν ακόμα πιο κωμικό. 32 βαθμοί

7

Benji – Karcok

Ο Benji επιστρέφει επίσης στο A Dal. Είναι ασιατικής καταγωγής και οι ενδυματολογικές του προτιμήσεις είναι σίγουρα ιδιαίτερες. Ίσως η καλύτερη φωνή, με ένα τραγούδι όμως που δεν είναι κάτι το φοβερό, όπως και όλα όσα ακούσαμε είναι η αλήθεια. Εντούτοις αξίζει να προκριθεί. 36 βαθμούς.

8

 Ősz – Rocktenors

Ο θόρυβος προσωποποιημένος σε 3 λεπτά. Ένα τραγούδι που θα ήθελε να λέγεται ροκ. Η αλήθεια είναι ότι είναι μακράν ότι χειρότερο ακούσαμε σήμερα, και ίσως γενικά στο A Dal όλα αυτά τα χρόνια. 33 βαθμούς.

91

 

Nyitva a ház – Roma Soul

Το τελευταίο τραγούδι ενός κάκιστου προκριματικού. Ο Gergó Oláh lead singer των Roma Soul ήταν και πέρσι υποψήφιος στο A Dal και έφθασε μάλιστα στο top4. Φέτος επιχειρεί ξανά με τη μπάντα του. Ένα τυπικό ρομά τραγούδι, που μέρος του είναι ακαπέλα. Έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τα προηγούμενα και αυτό το ευνοεί. Παίρνει μεγάλο χειροκρότημα. 40 βαθμούς.

11

Ο πίνακας της βαθμολογίας με τις ψήφους του κάθε κριτή και του τηλεοπτικού κοινού, με έντονο μαύρο όσοι προκρίθηκαν απευθείας στους ημιτελικούς:

Draw Artist Song Caramel Zséda K. Frenreisz M. Both Viewers Total Result
1 Dávid Henderson “White Shadows” 9 8 8 7 5 37 Advanced
2 Leander Kills “Élet” 9 8 8 9 6 40 Advanced
3 Calidora “Glory” 7 7 5 6 5 30
4 The Wings “Mint a hurrikán” 7 7 7 6 5 32
5 Viki Singh “Rain” 9 9 8 7 6 39 Advanced
6 Spoon 21 “Deák” 9 9 8 7 6 39 Advanced
7 Kata Csondor “Create” 6 7 6 7 6 32
8 Benji “Karcok” 6 8 9 7 6 36
9 Rocktenors “Ősz” 7 7 7 6 6 33
10 Roma Soul “Nyitva a ház” 9 8 8 9 6 40 Advanced

 

Ο δεύτερος προκριματικός του A Dal θα μεταδοθεί ζωντανά το επόμενο Σάββατο στις 20:35 ώρα Ελλάδος. Μετά το δεύτερο γύρο ψηφοφορίας ανάμεσα στα πέντε τραγούδια που δεν κατάφεραν να πάρουν την απευθείας πρόκριση στη φάση των ημιτελικών, το τηλεοπτικό κοινό δίνει το έκτο και τελευταίο εισιτήριο στο Benji με το τραγούδι Karcok.

Οι έξι που προκρίθηκαν απόψε:

  • Dávid Henderson
  • Leander Kills
  • Viki Singh
  • Spoon 21
  • Roma Soul
  • Benji

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.