Οι εθνικοί τελικοί από μια άλλη μάτια: 12/02/2022

Οι εθνικοί τελικοί από μια άλλη μάτια: 12/02/2022

Σήμερα, ξεκινά μια νέα ενότητα στο INFE Greece, όπου θα έχουμε συνδυασμό δυναμικής τραγουδιού, στοιχημάτων και δικιάς μου γνώμης.

Όπως γνωρίζουμε απόψε, η Ουκρανία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, διεξάγουν τους εθνικούς τελικούς τους, όπου το νικητήριο τραγούδι της κάθε χώρας, θα την εκπροσωπήσει την στον 66ο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2022, που θα γίνει τον Μάϊο στο Τορίνο της Ιταλίας. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσω ως συντάκτης και ως μεγάλος Fan της Eurovision, για το ποιο τραγούδι πιστεύω θα επιλέξει η κάθε χώρα, για ποιο λόγο, κι πόσες είναι οι πιθανότητες του.

Ουκρανία – Vidbir 2022

Μετά από 2 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί το Vidbir, όπου φημίζεται για το υψηλό επίπεδο τραγουδιών που έχει, όπως και φέτος. Όλοι οι καλλιτέχνες, ελπίζουν να εκπροσωπήσουν την Ουκρανία φέτος, και να φέρουν μια καλή θέση, όπως πέρσι οι GO_A με το “Shum

Σε αυτόν τον εθνικό τελικό, κατά την γνώμη μου, 2 τραγούδια ξεχωρίζουν με ευκολία κι αυτά είναι της Roxolana το “Girlzzzz” και της Alina το “Shadows of Forgotten Ancestors“. Από την μια, έχουμε την Roxolana, η οποία έχει ως κύριο μήνυμα του τραγουδιού της τις γυναίκες, που αντιμετωπίζουν κάθε είδους δυσκολίες, λέγοντας τες ότι «μια μέρα μέσα την εβδομάδα, πρέπει να ξεχνούν τις δυσκολίες και απλώς να βλέπουν τη ζωή ευχάριστα». Η Roxolana δηλώνει ότι το «διασκεδαστικό» μέρος μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας. Από την άλλη, η Alina με το τραγούδι “Shadows of Forgotten Ancestors”, το οποίο εξιστορεί την ιστορία της Ουκρανίας, από τα χρόνια που η χώρα ήταν ακόμα στην Σοβιετική Ένωση. Το τραγούδι της Alina Pash φέρει τον ίδιο τίτλο με τη διάσημη ταινία του 1965 που απεικονίζει την τραγική ιστορία ζωής ενός Ουκρανού Hutsul. Η ταινία ήταν προοδευτική και αμφιλεγόμενη για την έντονη απεικόνιση του τοπικού πολιτισμού, των παραδόσεων και των εθίμων σε μια εποχή που ο εθνικός πολιτισμός καταπιεζόταν.

Σύμφωνα με τα στοιχήματα, το τραγούδι της Alina, είναι πρώτο με 53% πιθανότητα για νίκη. Επειδή όμως, την Eurovision, την παρακολουθεί κυρίως νεολαία, δεν γνωρίζουμε πόσο θα αγαπηθεί το τραγούδι από το κοινό, γιατί έχει ευαίσθητα μηνύματα. Επίσης, το τραγούδι της Jamala το “1944” που έφερε την νίκη στην Ουκρανία το 2016, έχει επίσης αναφορές για τα παλιά χρόνια της πατρίδας, οπότε δεν γνωρίζουμε, αν οι τηλεθεατές, ειδικά αυτή την περίοδο, θα ψήφιζαν ξανά τραγούδι με αναφορές στο παρελθόν.

Η πρόβλεψη μου, πάει στο διασκεδαστικό τραγούδι της Roxolana:

Εσθονία – Eesti Laul 2022

Η Εσθονία, φέτος για πρώτη φορά, έβαλε και προημιτελικούς στην διαδικασία της εθνικής επιλογής. Φέτος, σχολιάστηκε ότι έχει ένα πολύ καλό επίπεδο τραγουδιών, και ήδη στον τελικό, και τα 10 τραγούδια έχουν μια ποιότητα. Στην αποψινή βραδιά, πρώτα θα προκύψουν οι 3 φιναλίστ από την κριτική επιτροπή και το κοινό που θα διαγωνιστούν στο Superfinal, όπου έπειτα θα ψηφίσει μόνο το κοινό, αναδεικνύοντας τον εκπρόσωπο της χώρας. Εκεί πιστεύω ότι θα βρίσκονται οι:

1)Stefan-“Hope

2)Anna Sahlene-“Champion

3)Stig Rästa-“Interstellar

Στην Εσθονία, θα πάω με το μέρος των στοιχημάτων, και θα έλεγα ότι ο Stefan είναι αυτός που θα πάρει το εισιτήριο για την Eurovision 2022. Αυτή τη φορά, ο Στέφαν δεν έστειλε μπαλάντες, όπως έκανε άλλες χρονιές. Το τραγούδι του ανήκει στην κατηγορία Country-Pop και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολλούς θαυμαστές. Αυτό, σε συνδυασμό με την φήμη του στην Εσθονία, θα μπορούσε να “απειλήσει” τους υπόλοιπους ώστε να κερδίσει τον αποψινό διαγωνισμό.

Για να το ακούσουμε το Western τραγούδι του Stefan:

Λιθουανία – Pabandom iš naujo! 2022

Άλλος ένας βαλτικός εθνικός τελικός. Κι σε αυτήν την περίπτωση είχαμε προημιτελικούς και ημιτελικούς, αλλά η διαφορά με την Εσθονία, είναι ότι στη Λιθουανία προϋπήρχαν. Επίσης, έχει σχολιαστεί ένα καλό επίπεδο τραγουδιών φέτος, με τους αποψινούς καλλιτέχνες να ευελπιστούν να γίνουν οι διάδοχοι των The Roop.

Στην Λιθουανία, θα το πάω με την λογική. Το τραγούδι “Sentimentai” από την Monika Liu, κέρδισε με άνεση και τον προημιτελικό και τον ημιτελικό, και συγκέντρωσε και στα δύο σόου, 12 βαθμούς από κριτική επιτροπή και κοινό, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει στο τέλος 24 βαθμούς. Όποτε, είναι το επικρατέστερο τραγούδι για να εκπροσωπήσει φέτος την Λιθουανία, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχήματα με 61% πιθανότητα για νίκη. Αν το “Sentimentai” εκπροσωπήσει την Λιθουανία φέτος, θα είναι η πρώτη φορά μετά από 28 χρονιά, που η Λιθουανία θα στείλει κάτι εξ ολοκλήρου στην γλώσσα της.

Για να το ακούσουμε:

Λετονία – Supernova 2022

Κλείνουμε τις προβλέψεις με την Λετονία. Όπως με την Ουκρανία, έτσι και η Λετονία, πραγματοποιεί μετά από 2 χρόνια εθνικό τελικό, αφού το 2021, καμία από τις 2 χώρες δεν διοργάνωσε λόγω COVID-19. Ο εθνικός τελικός της Λετονίας, φαίνεται επίσης, να έχει κάποιον ενδιαφέρον. Και οι 11 καλλιτέχνες από εκεί, ελπίζουν όχι μόνο να εκπροσωπήσουν την Λετονία, αλλά και να την φέρουν τελικό, έπειτα από 6 χρόνια.

Ωστόσο, έχουμε πάλι 2 φαβορί. Το “Eat Your Salad” από Citi Zēni και το “l’m Letting You Go” της Aminata.

Οι Citi Zēni (τα άλλα αγόρια) είναι ένα Λεττονικό συγκρότημα που αυτοαποκαλείται ως «πρίγκιπες της ραπ και ντίβες της pop μουσικής του 21ου αιώνα». Η μουσική τους φημίζεται για τα τρόλλ τραγούδια, που έχουν προσφέρει στην χώρα τους. Θα διαγωνιστούν απόψε στο τραγούδι “Eat Your Salad“, ένα αισιόδοξο και διασκεδαστικό κομμάτι για την ελκυστικότητα αυτών που κάνουν δίαιτα χωρίς κρέας.

Από την άλλη, έχουμε την παρουσία της Aminata, την οποία την γνωρίζουμε από προηγούμενα έτη, εφόσον εκπροσώπησε τη Λετονία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2015, τερματίζοντας  με το τραγούδι “Love Injected“ που συνέθεσε η ίδια, αγαπημένο των θαυμαστών εκείνη την χρονιά. Έγραψε επίσης το “Heartbeat” της Λετονίας του 2016, το οποίο τερμάτισε 15ο. Κι από τότε έχει να προκριθεί η Λετονία στον τελικό της Eurovision.

Η Λετονία, αν θέλει να έχει καλή πορεία στην Eurovision φέτος, πρέπει να ακολουθήσει την λογική μου και των στοιχημάτων, δηλαδή να στείλει την Aminata, για 2η φορά στην Eurovision.

Ας ακούσουμε το υποψήφιο τραγούδι της Aminata:

Αυτές είναι οι δικές μου προβλέψεις και η γνώμη μου. Θα ήθελα πολύ να ακούσω την γνώμη σας για τους εθνικούς τελικούς και τις δικές σας προβλέψεις, να δούμε αν συμφωνούμε ή όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.