Ισλανδία: Ο Β’ Ημιτελικός

Ισλανδία: Ο Β’ Ημιτελικός

Ο δεύτερος ημιτελικός πραγματοποιήθηκε, όπως και ο πρώτος, στην κινηματογραφική αίθουσα του Πανεπιστημίου του Ρέυκιαβικ (Háskólabíó), δίνοντας ένα επίσημο τόνο στην όλη εκδήλωση. Παρουσίασαν, κάπως χλιαρά δύο κυρίες, οι Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir & Guðrún Dís Emilsdóttir. Τα τρία πρώτα τραγούδια, όπως τα επέλεξε το κοινό, πέρασαν στον τελικό, όπου θα προστεθεί ένα ακόμα, ως wildcard, το οποίο θα διαλέξει επιτροπή ειδικών. Στον τελικό, στη μεν πρώτη φάση θα ψηφίσει 50%-50% κοινό και επιτροπή, αλλά στη δεύτερη (το super final με τα δύο καλύτερα τραγούδια) το «μπαλάκι θα πεταχτεί» αποκλειστικά στον κόσμο. Ακολουθούν οι συμμετοχές πριν από τη σειρά με την οποία κληρώθηκαν:

 

1 Óvær Ανήσυχος Helgi Valur Ásgeirsson
2 Ótöluð orð Σιωπηλές λέξεις Erna Mist & Magnús Thorlacius
3 Spring yfir heiminn Εξαπλώσου σε όλο τον κόσμο Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson
4 Augnablik Στιγμές Alda Dís Arnardóttir
5 Á ný Ξανά Elísabet Ormslev
6 Ég leiði þig heim Θα σε οδηγήσω στο σπίτι Pálmi Gunnarsson

 

 

Η σειρά παρουσίασης άλλαξε:

Τη βραδιά άνοιξε ένας κάπως παράταιρος συνδυασμός μπαλάντας και χιπ-χοπ, με δύο νεαρούς καλλιτέχνες (Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson), σε μια εμφάνιση πολύ στατική και με κάποια στοναρίσματα. Ένας πάγκος, ένα πιάνο και τρεις στα φωνητικά.

Οι νεότεροι υποψήφιοι στον ισλανδικό τελικό είναι οι Erna Mist & Magnús Thorlacius, δύο 17χρονοι μαθητές που ξεκίνησαν να συνεργάζονται μουσικά, όταν έγιναν ζευγάρι και στη ζωή. Το τραγούδι, παρόλο που θυμίζει αρκετά αμερικάνικα ντουέτα με κιθάρες, έχει μια γλυκιά αφέλεια και αθωότητα. Το στήσιμο και τα πλάνα θύμισαν πολύ τους Ολλανδούς Common Linnets. Όχι, δεν τους θύμισαν απλώς, τους κατάκλεψαν!

Με αρκετά ροκ στοιχεία ακούστηκε η αξιόλογη και κάπως ιδιαίτερη συμμετοχή του κιθαρίστα Helgi Valur Ásgeirsson, ο οποίος έγινε γνωστός μέσω ίντερνετ. Μόνος στη σκηνή, βαμμένος και με εκκεντρική, πολύ αρτιστίκ όμως, αμφίεση, καταχειροκροτήθηκε ιδίως από τα παιδιά. Ανεμιστήρας, κονφετί και πολλή χρυσόσκονη.

Από talent show και συγκεκριμένα από το «The Voice» αναδείχθηκε η Elísabet Ormslev, της οποίας οι διασκευές σε τραγούδια της Adele έχουν γίνει viral. 23 ετών μόλις, εμφανίζεται σε κοινό ήδη από τα 14 της. Την είδαμε μαυροντυμένη, σε μια κλασική εμφάνιση που άρεσε στο κοινό. Και μια λεπτομέρεια: η πολύ ωραία μπαλάντα που ερμηνεύει είναι γραμμένη από τη γνωστή Greta Salome (ISL 12), υποψήφια και φέτος (έχει ήδη περάσει στον τελικό). Νομίζουμε ότι την είδαμε στα φωνητικά και απόψε. Κατά τη γνώμη μας είναι τα δύο καλύτερα τραγούδια της ισλανδικής επιλογής. Αναμένεται σύγκρουση Τιτανίδων!

Προτελευταίος στη λίστα ο Pálmi Gunnarsson, ο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας το 1986, ο οποίος, αν και κέρδισε τότε μόνος του την επιλογή, του «φόρτωσαν» δύο ακόμα καλλιτέχνες, πλάθοντας τους Icy. Η συμμετοχή του, λοιπόν, είναι γεμάτη συμβολισμούς, καθώς η χώρα κλείνει φέτος 30 χρόνια στη Γιουροβίζιον. Στα 65 του πια, με καριέρα ήδη από το 1964 και πλήθος επιτυχιών σε όλη τη Σκανδιναβία, είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα που μετέχουν φέτος σε εθνικούς τελικούς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το τραγούδι; Μια κάπως γλυκερή μπαλάντα, η οποία όμως αρέσει ιδίως στους φαν κάποιας ηλικίας. Εμφανίστηκε πολύ σεμνός, συνοδεία ενός καθισμένου κιθαρίστα. Δεν τον τίμησαν, όπως έπρεπε.

Το διαγωνιστικό μέρος έκλεισε, η λευκοντυμένη Alda Dís Arnardóttir, συνοδεία κιθάρας και τυμπάνου. Μόλις πέρυσι ξεπήδησε από το «Ισλανδία έχεις ταλέντο» κι αμέσως βρέθηκε υποψήφια με μια μπαλάντα που παρουσιάζει και κάποια δυναμικά στοιχεία. Δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους φαν η ομοιότητα της φωνής της με εκείνη της María Ólafs (ISL 15).

Καλεσμένοι ήταν ο Högni Egilsson, αλλά και οι εκπρόσωποι του 2014, Pollapönk, χωρίς τους δύο βουλευτές που είχαν στα φωνητικά, όταν πήγαν στη Γιουροβίζιον! Ερμήνευσαν επιτυχίες από παλιότερους ισλανδικούς τελικούς. Όπως και στον πρώτο ημιτελικό, βλέπαμε πολλές σκηνές και από το green room, το οποίο στην πραγματικότητα δεν ήταν πράσινο, αλλά χρυσοποίκιλτο.

Προκρίθηκαν οι εξής τρεις:

  1. Alda Dís ArnardóttirAugnablik
  2. Elísabet OrmslevÁ ný
  3. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri SigurðarsonSpring yfir heiminn

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.