Η Anja Nissen για τη Δανία στο Κίεβο!

Η Anja Nissen για τη Δανία στο Κίεβο!

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το DMGP 2017, ο εθνικός τελικός δηλαδή της Δανίας για την επιλογή της συμμετοχής της στη Eurovision, με νικήτρια την Anja Nissen και το τραγούδι Where I am.

Στην αρένα Jyske Bank Boxen της πόλης Herning πραγματοποιήθηκε απόψε το Dansk Melodi Grand Prix, με παρουσιαστές την Anneke Heick (γνωστή τραγουδίστρια και τηλεπαρουσιάστρια) και τον Johannes Nymark (μέλος των Lighthouse X-Δανία 2016). 1115 συμμετοχές κατατέθηκαν στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας, DR, από τις οποίες προέκυψαν με εσωτερική επιλογή οι 10 που του τελικού. Ψήφισε κατά 50% το κοινό με SMS και Μobile app και κατά 50% μια πενταμελής επιτροπή από φαν της Γιουροβίζιον.

Κάθε συμμετοχή παρουσιάζεται μέσα σε ένα ταξί γεμάτο στολίδια και ποικίλματα (μήπως είναι το δανικό Taxi Girl;), όπου ο εκάστοτε υποψήφιος δίνει μια μίνι συνέντευξη, ενώ ακούγονται γνωστά γιουροτράγουδα. Η σκηνή παραπέμπει λίγο σε εκείνη του Ισραήλ 1999, αλλά πολύ πιο μοντέρνα. Πριν από το 4ο και το 8ο τραγούδι υπήρχε από ένα σκετς, ίσως για να προβληθούν διαφημίσεις στη Δανία.

parousiastes

 

Έτσι λοιπόν, οι συμμετοχές είναι οι εξής:

1. Ida Una: One
Δημιουργοί: Peter Bjørnskov & Lene Dissing

Η 19χρονη, από μουσική οικογένεια, Ida ταξίδευε με το τραίνο, όταν της έστειλε μήνυμα ο συνθέτης Peter Bjørnskov που την είχε δει στο YouTube, όπου έχει ανεβάσει διασκευές τραγουδιών με τον σύντροφό της, Michael, και της πρότεινε να προσπαθήσουν για τη Γιουροβίζιον. Το ποπ τραγούδι, εντελώς γιουροβιζιονικό, θυμίζει αρκετά Emmelie de Forest. Έντονα χρώματα και πανανθρώπινοι συμβολισμοί, καθώς και πολλή θετική ενέργεια από την ίδια και τους τέσσερεις χορευτές. Φωνητικά βγήκε άψογο.

ida-una

 

2. Thomas Ring: Vesterbro
Δημιουργός: Thomas Ring

Ο 37χρονος καλλιτέχνης (Thomas Ring Petersen) έγινε γνωστός, όταν κέρδισε το X Factor το 2010. Πρώην αθλητής του Πινγκ-πονγκ, σήμερα είναι δάσκαλος. Έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, εκ των οποιων ξεχώρισαν αρκετά τραγούδια (π. χ. το My Dream-#1 και το #Break the silence-#4). Σύγχρονος ήχος, ιδανικός για κλαμπ, σε ένα τραγούδι που μιλά για μια συνοικία της Κοπεγχάγης. Ξεκινά καθιστός και υποφωτισμένος και μετά σηκώνεται με τη σκηνή να λούζεται στο φως και τα χρώματα. Τα φωνητικά δεν φαίνονται.

defteros

3. Rikke Skytte: Color My World
Δημιουργοί: Mads Løkkegaard, Joël Pagiël MacDonald, Mohamed Alitou & Laura Kloos

18χρονη και σχεδόν πρωτοεμφανιζόμενη η Rikke Skytte ή SKY, όπως είναι το καλλιτεχνικό της. Έχει κυκλοφορήσει ένα single και δύο τραγούδια στο Youtube. Το τραγούδι μιλά για τους άνδρες που θέλουν να είναι κτητικοί. Από μουσικής απόψεως θυμίζει και αυτό Emmelie de Forest, ενώ από ενορχηστρωτικής Aminata. Όπως και το πρώτο, μιλά για την παγκόσμια ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Στα άσπρα η ίδια και οι χορευτές της, με το φόντο να φωτίζεται από ζωηρά χρώματα.

triti

4. Anja Nissen: Where I Am
Δημιουργοί: Anja Nissen, Angel Tupai & Michael D’Arcy

Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι Δανοί της χρωστούν από πέρυσι τη νίκη (ήρθε 2η, με το τραγούδι Never alone-#15 στη Δανία, γραμμένο από την Emmelie de Forest που κατηγορήθηκε ότι είχε ερμηνευτεί από την δεύτερη το 2013, ωστόσο διαγωνίστηκε κανονικά). Η φετινή της συμμετοχή είναι αμερικανικών προδιαγραφών, με διεθνή ήχο. Η ίδια είναι κόρη Δανών μεταναστών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία. Μετείχε σε πολλά talent show, με αποκορύφωμα το Voice, το οποίο κέρδισε το 2014. Έχει κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ (#11 στην Αυστραλία) και αρκετά singles που σημείωσαν επιτυχία στην Αυστραλία. Βγήκε με αέρα νικήτριας, πολύ σίγουρη και σταθερή, με αψεγάδιαστη ερμηνεία. Εξαιρετικοί (φωτεινοί) φωτισμοί, φωτιές, καπνοί,  ανεμιστήρας και τα φωνητικά αθέατα. Το τραγούδι potential smash hit. Το κοινό την αποθεώνει.

anja

 

5. Calling Mercury: Big Little Lies
Δημιουργοί: Thomas Sardorf, Rune Braager & Martin Luke Brown

Δύο 25χρονοι και φίλοι από το γυμνάσιο, ο Jeppe Norup και ο Joel Peters (ο δεύτερος με αμερικανική καταγωγή), οι οποίοι στο σήμερα σπουδάζουν στην Κοπεγχάγη (visual culture και digital concept αντίστοιχα) προσπαθούν με ένα κάπως γλυκανάλατο τραγουδάκι. Οι δύο από το γκρουπ φαίνονται κανονικά επί σκηνής, ενώ οι άλλοι τρεις εμφανίζονται ως σκιές πάνω σε πανί.

callingmercury

6. Anthony: Smoke In My Eyes
Δημιουργοί: Kim Nowak-Zorde, Kasper Larsen, Hans Petersen, Ollie Marland & Phil Plested

To 2014 μαζί με τη Jasmin (Dahl), έγιναν το πρώτο ντουέτο που κέρδισε το X Factor. To τραγούδι τους Do Ya ανέβηκε στο #1, αλλά έξι μήνες μετά χώρισαν καλλιτεχνικά. Ο Anthony (Lopez) πήγε στη Νέα Υόρκη και μετά στο Μαϊάμι, όπου άνοιξε μια καφετέρια. Πίσω στη Δανία, στα 22 του πλέον, κάνει μαθήματα φωνητικής, για να βελτιωθεί και προσπαθεί να χτίσει σόλο καριέρα. Ποπ τραγούδι, με στοιχεία soul & R’n’b, γραμμένο από την ομάδα του Cliché Love Song του Basim (Δανία 2014), φέρει άρωμα παρελθόντος. με ντύσιμο ανάμεσα στο casual και το signe, ο ίδιος, οι τέσσερεις χορευτές/χορωδοί και η χορεύτρια/χορωδός δίνουν ένα παρεϊστικο κλίμα. Φωνητικά πολύ καλό.

anthony

7. René Machon: Warriors
Δημιουργοί: Astrid Cordes, Alexander Grandjean, Hans Petersen & Lars Andersen

Το 2015 ήρθε 7ος στον δανικό τελικό μαζί με την Tina και το Mi amore. 42 ετών, άργησε πολύ να κάνει καριέρα. Από τα 20 μετείχε στους Cruises, μια μπάντα που ερμήνευε διασκευές σε διάφορα μαγαζιά και συνόδευε γνωστούς καλλιτέχνες. Μόλις το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ. Δάσκαλος παιδιών με ειδικές ανάγκες ζει στην Κοπεγχάγη με τη σύντροφό του και τα τέσσερά τους παιδιά. Τραγουδά ένα δυνατό, ποιοτικό, τραγούδι για την αγάπη, με σκανδιναβικούς ήχους. Μόνος στην αρχή, μετά συνοδεύεται από τέσσερεις χορεύτριες. Στο φόντο διάφορα μηνύματα.

rene

8.Sada Vidoo: Northern Lights
Δημιουργοί: Christoffer Lauridsen, Andreas Öhrn & Alessandra Günthardt

Η Sada Vidoo από Παλαιστίνιο πατέρα που τους εγκατέλειψε κάνει καριέρα ως συνθέτις εδώ και 20 χρόνια. Έγραψε τις διεθνείς επιτυχίες (όπου έκανε και τα φωνητικά) Lollipop για τον DJ Alligator και Ten  Miles για τους Inferno, τις οποίες η δισκογραφική δεν άφησε να πει η ίδια εξ ολοκλήρου, διότι τη θεωρούσαν άσχημη. Έτσι αποφάσισε το 2012 να μεταμορφωθεί σε “ζωντανή κούκλα”. Ζει πλέον στο Λονδίνο. Εκεί μετείχε στο X Factor, στον τελικό του οποίου μετείχε ως καλεσμένη. Επίσης ποιοτικό, καθαρόαιμο σκανδιναβικό τραγούδι. Πως εμφανίστηκε; σαν ομιλούσα κούκλα μέσα σε μουσικό κουτί. Ψυχρά χρώματα στους φωτισμούς. Φωνητικά είχε κάποιες αστάθειες.

sado

 

9. Jeanette Bonde: Hurricane
Δημιουργοί: Jeanette Bonde, Alexander Grandjean, Jeppe Pilgaard Ulrichsen & Nermin Harambasic

Με σοβαρές σπουδές μουσικής, συνθέτει από τα 12 και εμφανίζεται σε διάφορους χώρους επαγγελματικά. 30 ετών σήμερα διευθύνει μια gospel χορωδία στο Aarhus, μετέχει στην επαγγελματική χορωδία Gunnertoft Gospelsingers, έχει δικό της μουσικό τρίο, όπου παίζει πιάνο και κάνει φωνητικά σε γνωστούς καλλιτέχνες. Το τραγούδι είναι mid-tempo κι έχει τον ίδιο τίτλο με την αυστριακή συμμετοχή του 1983. Στην αρχή η τραγουδίστρια με δύο διαφορετικά χτενίσματα τραγουδά (μέσω βίντεο) αντικρυστά. Μετά φαίνεται επί σκηνής η μία από τις δύο εκδοχές της. Η εικόνα ξεκινά ασπρόμαυρη και χρωματίζεται σιγά-σιγά. Καλά φωνητικά, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο.

jeanette

10. Johanna Beijbom: A.S.A.P. (= As soon as possible)
Δημιουργοί: Peter Wallevik, Daniel Heløy Davidsen, Patrick Devine, Dimitri Stassos & Freja Jonsson Blomberg

Επαγγελματίας σουηδή χορωδός, έχει συμμετάσχει στη Eurovision 4 φορές κάνοντας φωνητικά για τη Μάλτα το 2007, τη Σουηδία το 2012 (ναι! στο Euphoria), τη Γεωργία το 2013 και τη Δανία το 2015. Ζει μόνιμα στη Δανία και πηγαινοέρχεται, καθώς ανήκει στους μόνιμους συνεργάτες του στούντιο με το οποίο συνεργάζεται ο Thomas G:son. Αποφάσισε να γίνει τραγουδίστρια, επειδή θαυμάζει την Carola και ήθελε να της μοιάσει. Ένας από τους συνθέτες είναι ο Έλληνας Δημήτρης Στάσσος (La noche es para mí-SPA 09, Aphrodisiac-GRE 12). Ποπ τραγούδι με disco πινελιές, ηχητικά και οπτικά. Τα χορευτικά στην αρχή θύμισαν πολύ εκείνα της Sibel Tuzun. Πολύ στρας, πολύ ασήμι και ωραίοι μωβ φωτισμοί. Φωνητικά είχε κάποια προβληματάκια, αλλά το κοινό την καταχειροκρότησε. Πως θα το χαρακτηρίζαμε; Η disco queen και οι disco queer!

johanna

Aκολουθεί το recap και πολλές συνεντεύξεις, αλλά και ένα βίντεο μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας. H Ida Una, η Anja Nissen και η Johanna Beijbom συνεχίζουν στο super final. Πολύ ασταθής φωνητικά η πρώτη, επαγγελματίας η δεύτερη, σαφώς βελτιωμένη η τρίτη. Μετά θυμήθηκαν σε βίντεο τη νίκη της Emmelie de Forest το 2013, για να ακολουθήσουν παλιότερες συμμετοχές, αλλά και τραγούδια από το Dansk Melodi Grand Prix που έκαναν επιτυχία. Εν συνεχεία, οι δύο παρουσιαστές ερμηνεύουν μαζί, εκείνος πιάνο-φωνή κι εκείνη φωνή ένα ωραίο medley. Μετά σηκώνονται και προστίθενται χορευτικά αναπαριστάνοντας διάφορες γιουροσυμμετοχές της χώρας. Στην κορύφωση του φαντασμαγορικού medley μπαίνουν στη σκηνή οι αδελφοί Olsen, για να πουν το δικό τους νικητήριο του 2000, μισό Αγγλικά, μισό Δανικά, κάνοντας όλα τα εφέ με τους φωτισμούς και μια “ανελέητη” κορώνα στο τέλος.

Ξαφνικά ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα:

Η Johanna Beijbom πήρε 10%, η Ida Una 26% και η Anja Nissen 64% των ψήφων!

 

olsen-brothersfinally

 

φωτογραφίες: EuroVisionary

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.