Αλλάζει το διεθνές της όνομα η Τσεχία

Αλλάζει το διεθνές της όνομα η Τσεχία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Guardian”, σχεδόν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Τσεχίας αποφάσισε να εγκαταλείψει το αμήχανο όνομα “Czech Republic” (Česká republika) και να υιοθετήσει στα διεθνή φόρα το πιο ευσύνοπτο “Czechia”, για να μπορεί να χρησιμοποιείται ευκολότερα σε προϊόντα, αθλητικά γεγονότα, πολιτικές διασκέψεις και άλλα. Αναμένεται η έγκριση από το τσεχικό Κοινοβούλιο, προτού το όνομα κατατεθεί επίσημα στα Ηνωμένα Έθνη.

untitled (180)

Οι λόγοι για τους οποίους δεν είχε αναζητηθεί ένα εύκολο όνομα για τη χώρα μέχρι τώρα δεν είναι γνωστοί. Θυμίζουμε πως κι άλλες χώρες διαθέτουν δύο ονομασίες, την πλήρη και την συντομευμένη, π. χ. “Ελληνική Δημοκρατία” και Ελλάς  Greece”, “République Française” και “France” κ. ο. κ.

Η χώρα δημιουργήθηκε το 1993, μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας, οπότε επήλθε η διαίρεση σε Τσεχία και Σλοβακία, ενώ ένα κομμάτι της προσαρτήθηκε στην Ουκρανία. Η Τσεχοσλοβακία ιδρύθηκε το 1919, καταλύθηκε από τους Ναζί το 1939 και δημιουργήθηκε εκ νέου το 1945, μέχρι την οριστική διάλυσή της.

Στα Τσεχικά, Čechy ονομάζεται η μεγαλύτερη περιοχή της χώρας, η Βοημία (υπάρχουν ακόμα η Μοραβία και η Σιλεσία), ωστόσο συχνά με τον όρο αυτό (όπως και με τον εναλλακτικό και πιο ευρέως αποδεκτό, Česko, εννοούν ολόκληρη τη χώρα, κάτι που συνέβαινε παλιότερα με την Ολλανδία, όπου “Holland” είναι απλώς μια επαρχία της χώρας, ενώ το επίσημο όνομά της είναι “Κάτω Χώρες” / Nederland, στα ολλανδικά). Επίσης, “Czech” είναι το όνομα της εθνικής ομάδας χόκεϊ, ένα όνομα που φιγουράρει και στην πασίγνωστη μπύρα τους, η οποία εξάγεται παγκοσμίως, την Pilsner Urquell.

Κάπως έτσι αποφάσισαν να επιλέξουν το όνομα “Czechia”, το οποίο υπάρχει από τον 19ο αιώνα και με το οποίο αποκαλείται σε αρκετές γλώσσες, όπως και τα ελληνικά (“Τσεχία”), τα γαλλικά (“Tchéquie”), τα ιταλικά (“Cechia”) και τα γερμανικά (“Tschechien”). Όσοι αντιδρούν, υποστηρίζουν πως το “Czechia” δεν είναι εύηχο, θυμίζει το διεθνές όνομα της Τσετσενίας, “Chechnya” ή ότι η χώρα έχει επενδύσει εκατομμύρια Ευρώ για τουριστική διαφήμιση με το τρέχον όνομά της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.