Άγνωστες γιουροϊστορίες: Los Caramelos

Estimated read time 1 min read

Είμαι σίγουρος ότι ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί φαν δεν τους γνωρίζετε με αυτό το όνομα. Και όμως… Είναι τα παιδάκια που συνόδευσαν την περουβιανή Betty Missiego, εκπρόσωπο της Ισπανίας το 1979! Δεν ξέρουμε τις ηλικίες τους, ωστόσο συναγωνίζονται με την 9χρονη Δανή Lea Bundgaard (DEN 85) για τον τίτλο του νεότερου καλλιτέχνη που βρέθηκε ποτέ στη σκηνή της Γιουροβίζιον.

Το συγκεκριμένο γκρουπ (Javier “Javi” Glaria, Alexis Carmona, Beatriz Carmona και Rosalía Rodríguez) σχηματίστηκε την ίδια χρονιά, με αφορμή τον εορτασμό του έτους του παιδιού, μια ανάλογη περίπτωση με τον “δικό μας” Μάνο (Αρβανιτίδη), ο οποίος μάλιστα κέρδισε το Β’ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά με το άσμα “Η ελπίδα του κόσμου”.

Στη Γιουροβίζιον ερμήνευσαν, με θεατρικό τρόπο, ένα δρώμενο: ένα παιδί καλεί μια ενήλικη γυναίκα να τραγουδήσει μαζί με μια παιδική χορωδία. Στο τέλος, ξεδίπλωσαν τέσσερεις σημαίες, οι οποίες έγραφαν “ευχαριστώ” στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά και τα Εβραϊκά. Η Ισπανία ψήφιζε τελευταία και ουσιαστικά η ψήφος της καθόρισε το νικητή (το Ισραήλ) για ένα πόντο. Αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ισπανία, επειδή θεωρήθηκε ότι το κανάλι δεν ήθελε να διοργανώσει τη Γιουροβίζιον, άρα επίτηδες πριμοδότησε το Ισραήλ.

Πέρα από την εμφάνιση στη Γιουροβίζιον, οι Caramelos ερμήνευσαν το τραγούδι της ισπανικής εκδοχής της σειράς “Érase Una Vez… El Hombre“ (Είναι το “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος” που προβαλλόταν από την ΕΡΤ από το 1978 έως το 1981). Στα τέσσερα παιδιά προστέθηκε ένα ακόμα, o David. Μαζί ηχογράφησαν ένα δίσκο με διασκευές γνωστών επιτυχιών των Abba, των Village People, του Leif Garrett και άλλων καλλιτεχνών, Ισπανών και μη. Ακολούθησε ένα single με δύο χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Με εντελώς νέα σύνθεση (ένα καινούριο κορίτσι και δύο καινούρια αγόρια) ηχογράφησαν – ως τρίο – ένα δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ το 1980, πάλι με διασκευές. Κάτι η μέτρια επιτυχία του, κάτι οι παράλογες απαιτήσεις των γονιών, οδήγησαν στο γκρουπ να διαλυθεί.

Πως όμως προέκυψε η ιδέα να συνοδευτεί ο τραγουδιστής από παιδική χορωδία; Δύο χρόνια πριν, στο φεστιβάλ ΟΤΙ, η Νικαράγουα κέρδισε με τον Guayo González. Το τραγούδι «Quincho Barrilete» είχε στα φωνητικά πέντε παιδιά από τη Μαδρίτη (δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο). Η ιδέα άρεσε στους Ισπανούς και είπαν να την επαναλάβουν και στη Γιουροβίζιον-παραλίγο μάλιστα να πάρουν το βραβείο. Είναι παρ’ όλα αυτά η μία και μοναδική φορά που είδαμε παιδική χορωδία στη Γιουροβίζιον, παρόλο που το όριο ηλικίας των 16 ετών θεσπίστηκε αμέσως μετά τον διαγωνισμό του 1989. Το “Su canción”, πάντως, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις ισπανόφωνες χώρες και θεωρείται ακόμα και σήμερα κλασικό.

https://www.youtube.com/watch?v=D_kKUgRk-JY