Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Eurovision 2023

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Eurovision 2023

Με μια ανακοίνωση της η EBU επιβεβαίωσε πως η Eurovision 2023 θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με την σύμφωνη γνώμη τόσο του BBC όσο και της δημόσιας τηλεόρασης της Ουκρανίας UA:PBC.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης της EBU να μην πραγματοποιηθεί η επόμενη Eurovision στην φετινή νικήτρια του διαγωνισμού, την Ουκρανία, για λόγους ασφαλείας που προέκυψαν από τον πόλεμο που διεξάγεται αυτή στην στιγμή στα εδάφη της Ουκρανίας μεταξύ των Ουκρανικών και των Ρωσικών δυνάμεων. Έτσι η EBU ξεκίνησε τις συζητήσεις με το ΒΒC, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την δεύτερη θέση στον φετινό διαγωνισμό με τον Sam Ryder και το Space Man.

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων EBU, BBC και UA:PBC

Ο εκτελεστικός επόπτης της EBU Martin Österdahl δήλωσε τα παρακάτω: Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που το BBC δέχθηκε να διοργανώσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023. Το BBC έχει αναλάβει καθήκοντα φιλοξενίας για άλλες νικήτριες χώρες σε τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις. Συνεχίζοντας σε αυτήν την παράδοση αλληλεγγύης, γνωρίζουμε ότι ο διαγωνισμός του επόμενου έτους θα επιδείξει τη δημιουργικότητα και την ικανότητα ενός από τους πιο έμπειρους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Ευρώπης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η φετινή νικήτρια χώρα, η Ουκρανία, θα γιορτάζεται και θα εκπροσωπείται σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής δημόσιας τηλεόρασης UA:PBC Mykola Chernotytskyi δήλωσε τα εξής: Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2023 δεν θα γίνει στην Ουκρανία αλλά για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Είμαστε ευγνώμονες στους συνεργάτες μας στο BBC που έδειξαν την αλληλεγγύη τους μαζί μας. Είμαι βέβαιος ότι μαζί θα μπορέσουμε να προσθέσουμε ουκρανικό πνεύμα σε αυτή την διοργάνωση και να ενώσουμε για άλλη μια φορά ολόκληρη την Ευρώπη γύρω από τις κοινές μας αξίες της ειρήνης, της υποστήριξης, του εορτασμού της διαφορετικότητας και του ταλέντου.

Τέλος ο γενικός διευθυντής του BBC, Tim Davie ανέφερε ότι: Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι συνάδελφοι και οι φίλοι μας στην Ουκρανία δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2023. Το να σου ζητηθεί να διοργανώσεις τον μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο μουσικό διαγωνισμό στον κόσμο είναι μεγάλο προνόμιο. Το BBC έχει δεσμευτεί να κάνει την εκδήλωση μια πραγματική αντανάκλαση της ουκρανικής κουλτούρας παράλληλα με την προβολή της ποικιλομορφίας της βρετανικής μουσικής και δημιουργικότητας. Το BBC θα ξεκινήσει τώρα τη διαδικασία για την εύρεση μιας διοργανώτριας πόλης για να συνεργαστεί μαζί μας για την παραγωγή ενός από τα πιο συναρπαστικά γεγονότα που θα πραγματοποιηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023.

Ο ρόλος της Ουκρανίας στην διοργάνωση της Eurovision 2023

Παρά το γεγονός πως η Ουκρανία δεν θα διοργανώσει τον επόμενο διαγωνισμό, θα συμμετέχει ενεργά στην διεξαγωγή του. Η Ουκρανία ως νικήτρια του φετινού διαγωνισμού θα προκριθεί απευθείας στον μεγάλο τελικό μαζί με τις υπόλοιπες Big-5 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία), ενώ απεσταλμένοι της Ουκρανικής δημόσιας τηλεόρασης θα δουλέψουν μαζί με τους υπευθύνους του ΒΒC ώστε ο 67ος διαγωνισμός της Eurovision να έχει και Ουκρανικό στοιχείο. Επίσης το logo της Eurovision 2023 θα αναδεικνύει την συνεργασία Ουκρανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

H λίστα των υποψηφίων πόλεων

Η λίστα των Βρετανικών πόλεων που διεκδικούν την διοργάνωση της Eurovision 2023 αυξάνεται διαρκώς. Μέχρι στιγμής 16 πόλεις επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν την επόμενη Eurovision, αυτές είναι: Αμπερντίν, Γλασκώβη, Γουλβερχάμπτον, Εδιμβούργο, Κάρντιφ, Λίβερπουλ, Λιντς, Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπέλφαστ, Μπέρμνιγχαμ, Μπράιτον, Μπρίστολ, Νιούκαστλ, Νότιγχαμ, και Σέφιλντ. Από αυτές τις πόλεις το προβάδισμα προς το παρόν φαίνεται να το έχει η Γλασκώβη.

Η μακρά παράδοση του Ηνωμένου Βασιλείου στην διοργάνωση της Eurovision.

Έτσι λοιπόν το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει για 9η φορά στην ιστορία του τον διαγωνισμό της Eurovision, εκ τον οποίων μόνο στις 4 από αυτές είχε κερδίσει τον διαγωνισμό την προηγούμενη χρονιά. Οι προηγούμενες διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι παρακάτω:

  • 1960 – Λονδίνο
  • 1963 – Λονδίνο
  • 1968 – Λονδίνο
  • 1972 – Ενδιμβούργο
  • 1974 – Μπράιτον
  • 1977 – Λονδίνο
  • 1982 – Χάρογκεϊτ
  • 1998 – Μπέρμιγχαμ

Μία σκέψη στο “Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Eurovision 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.