Κύπρος 1986: Φρούδες ελπίδες για την Ελπίδα. Η Κύπρος έρχεται τελευταία.

Κύπρος 1986: Φρούδες ελπίδες για την Ελπίδα. Η Κύπρος έρχεται τελευταία.

Η καλλιτέχνιδα

Το 1972 μετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (ακολούθησαν ακόμα τρεις) με το «Δεν τον είδα» και από τότε η Ελπίδα (Καραγιαννοπούλου) ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα με διακρίσεις σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (1η και 4η στο Φεστιβάλ Χιλής, 2η στο Φεστιβάλ Τόκυο, βραβείο ΜΜΕ στο Φεστιβάλ Βουλγαρίας, βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1975 κλπ.) και πάμπολλες επιτυχίες, όπως: «Σωκράτης» (GRE 79), «Στη ντισκοτέκ», «Μη θυμώνεις μη», «Αντίο», «Σε παρακαλώ» και τόσες άλλες. Το 1975 μετείχε στη ροκ όπερα «Τρωικός Πόλεμος», ενώ σταθμός στην καριέρα της υπήρξε η συνεργασία της με τον Κώστα Χατζή. Έχοντας κάνει σπουδές τραγουδιού και φωνητικής, αλλά και συνεργασίες με μεγάλα ονόματα στα καλύτερα μαγαζιά της εποχής, ήδη από το 1970, όταν πήγε στη Γιουροβίζιον το 1979 ήταν πρώτο όνομα. Ένα μήνα μετά παντρεύτηκε. Μεταξύ 1997 και 2010 έκανε ένα διάλειμμα και επανήλθε δριμύτερη στο σώου “Just the Two of us”. Έκτοτε παραμένει ενεργή. Επιτυχημένος τραγουδιστής είναι και ο αδελφός της, Κώστας Καράλης (με επιτυχίες όπως: “Ιδανικός κι ανάξιος εραστής”, “Σπασμένο καράβι”, “Άννα”).

Η κλειστή επιλογή

Υπάρχουν κάποιες αποσπασματικές πληροφορίες για την κλειστή επιλογή, στην οποία συμμετείχαν η Άννα Βίσση (GRE 80, 06, CYP 82) και σε ντουέτο η Αλέξια (CYP 81, 87) με τον Άντρο Παπαπαύλου (συνθέτης και φωνητικά CYP 87). Στην τελική φάση έφτασαν τέσσερα τραγούδια, από τα οποία κέρδισε το «Τώρα ζω». Αρχικός ερμηνευτής του “Τώρα ζω” ήταν ο Πανίκος Χαραλάμπους (3ος το 1991 στον εθνικό τελικό), ο οποίος αντικαταστάθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ΡΙΚ και συνθέτη. Μπορείτε να απολαύσετε τη δική του εκδοχή του τραγουδιού (με ελαφρώς αλλαγμένους στίχους) στα βίντεο που ακολουθούν.

Παραλειπόμενα

H ίδια η Ελπίδα έχει δηλώσει ότι ήταν πολύ δυσαρεστημένη με την ενορχήστρωση του τραγουδιού και πως ήθελε να αποχωρήσει, αλλά τελικά μεταπείστηκε. “Προσπάθησα να εξυπηρετήσω το ΡΙΚ τότε. Είχαμε αποφασίσει κάποια πράγματα. Δεν έφταιγε το ΡΙΚ. Έφταιγε ο συνθέτης. Δεν κράτησε καθόλου τον λόγο του”. Είναι δε το μόνο τραγούδι, για το οποίο έχει μετανιώσει στην καριέρα της. Έγκυος τότε, φόρεσε «την Άρτα και τα Γιάννενα», με μπιζού, μπιχλιμπίδια, κρόσσια, παγιέτες, τα πάντα. Η Ελλάδα δεν συμμετείχε λόγω Μεγάλου Σαββάτου (η ελλαδική εκκλησία και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ είχαν ασκήσει τεράστιες πιέσεις τότε στην ΕΡΤ), η δε Κύπρος έκανε τη μετάδοση άλλη μέρα, εκτός από τα μέλη της επιτροπής, τα οποία την είδαν αυθημερόν, προκειμένου να ψηφίσουν. Όλα τα φώτα των ελληνικών media ήταν στραμμένα πάνω στην Ελπίδα, με θετική διάθεση, που όμως διαψεύστηκε. Έχει ακουστεί πως αρχικά είχε γίνει πρόταση στον Πασχάλη, αλλά τελικά δεν δέχθηκε και μετά στον Δάκη, ο οποίος όμως δεν ανήκε σε δισκογραφική εταιρεία, έτσι το ΡΙΚ τον απέρριψε τελικά, σύμφωνα με συνέντευξη του ίδιου του Δάκη.

Οι συντελεστές

Ο Peter Γιαννάκη, προερχόμενος από την κυπριακή παροικία του Λονδίνου, με σπουδές στο marketing και τη διαφήμιση, εκπροσώπησε εκ νέου την Κύπρου, ως συνθέτης, ακριβώς είκοσι χρόνια μετά, με τα ίδια απογοητευτικά αποτελέσματα (είναι η συμμετοχή της Αννέτ Αρτάνη). Ο στιχουργός, Φοίβος Γαβρής, σπούδασε φιλολογία. Είναι ποιητής και τραπεζικός υπάλληλος.

Ο Martyn Ford ξανά στο podium

Ο μαέστρος Martyn Ford (CYP 82) έπαιξε μέχρι και παλαμάκια στη γέφυρα, φεύγοντας από το podium, για να ζωηρέψει το κοινό, αλλά δεν τα κατάφερε. Η δεύτερη φορά που μαέστρος (και συγκεκριμένα ο Henrik Krosgaard) φεύγει από τη θέση του ήταν στη συμμετοχή της Δανίας του 1989. Ήταν δική του ιδέα, μάλιστα δυσκολεύτηκε να πείσει τα μέλη της ορχήστρας να χειροκροτήσουν κι αυτά, χρησιμοποιώντας αστεία, για να σπάσει τον πάγο μεταξύ τους. Κι ένα νόστιμο παραλειπόμενο: το εκκεντρικό σακάκι που φόρεσε το βρήκε τυχαία στη γκαρνταρόμπα της Ελπίδας, η οποία μετά του το ζήτησε πίσω.

Αρχικά τον κάλεσε το ΡΙΚ στο πάνελ της κλειστής επιλογής που θα επέλεγε το τραγούδι. Εν συνεχεία του ζητήθηκε να το ενορχηστρώσει και να το διευθύνει. Δήλωσε ότι το τραγούδι που του άρεσε δεν επελέγη κι ότι, παρόλο που θεωρούσε το «Τώρα ζω» κάκιστο τραγούδι, προσπάθησε κάπως να το σουλουπώσει με μια καλή ενορχήστρωση. Μάλιστα πληρώθηκε τότε 1000 λίρες, ένα σημαντικό για την εποχή ποσό συν το ότι έκανε διακοπές επί μία εβδομάδα, με δαπάνες του ΡΙΚ. Στις πρόβες πίστεψε ότι θα πήγαιναν καλύτερα. Δεν περίμενε, ωστόσο, με τίποτα την τελευταία θέση. Όπως έχουμε ήδη πει, ο μαέστρος κατέχει ένα περίεργο ρεκόρ: έχει διευθύνει την καλύτερη (1982) και την χειρότερη (1986) συμμετοχή μιας χώρας.

Το φιλμάκι

Στα φωνητικά η Ευρυδίκη και ακόμα μια κοπέλα, οι οποίες, όταν δεν χόρευαν ντίσκο (εξάλλου το φιλμάκι, όταν δεν έδειχνε το Κούρειο, τα θαλάσσια αθλήματα ή τις βόλτες με σκάφος, είχε σκηνές από μια ντισκοτέκ), έκαναν «χιλιόμετρα» περπατώντας στη σκηνή μαζί με την Ελπίδα. Επί σκηνής ήταν και δύο νέοι στα – βαρυφορτωμένα – κρουστά, που άλλοτε θύμιζαν Αφρική, άλλοτε Καραϊβική, άλλοτε καρναβάλι, όπως καταμαρτυρούν στο βίντεο-κλιπ (με αναντιστοιχία εικόνας και ήχου, για πολλοστή φορά) οι σχετικές σκηνές, με μεταμφιεσμένα παιδάκια να παρελαύνουν. Υπάρχουν επιρροές και από τους Miami Sound Machine, οι οποίοι τότε έκαναν θραύση, με αντίστοιχα τραγούδια. Θέμα του η χαρά του έρωτα και του χορού.

Επιλεγόμενα

Η Ελπίδα δεν στεναχωρήθηκε πολύ για το αποτέλεσμα, καθότι είχε μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα, ωστόσο δεν θέλει σχεδόν ποτέ να μιλά γι’ αυτή τη συμμετοχή, η οποία έμεινε με τέσσερεις μόλις βαθμούς (1 από την Ιρλανδία και 3 από τη Γιουγκοσλαβία). Η ίδια δεν ηχογράφησε ποτέ το τραγούδι σε δισκάκι. Υπάρχει, όπως ήδη αναφέραμε, μόνο η βερσιόν του Πανίκου Χαραλάμπους.

Στίχοι

Ένας γαλανός ουρανός

Κι αμμουδιά χρυσή η καρδιά μου

Και μες στα όνειρα μου

Όλα τώρα γίνονται χορός

Μακρινό νησί ξωτικό

Που έχεις σαν κρυμμένο λουλούδι

Στο κάθε σου τραγούδι

Ρυθμικό, μελωδικό σκοπό

 

Τώρα, τώρα ζω, τώρα μόνο ζω

Ζω αυτά που ζούσα στα όνειρα μου

Τώρα, τώρα ζω, τώρα μόνο ζω

Τώρα ζω και σ’ έχω στην καρδιά μου

 

Τραγουδάνε χίλια πουλιά

Κι έγινε ο κόσμος φιέστα

Τ’ αστέρια τώρα δες τα

Γίνονται ολόθερμα φιλιά

 

Παίζει το φεγγάρι κρυφτό

Και χορεύει πάνω στο κύμα

Όλα πηγαίνουν πρίμα

Σαν ένα χαμόγελο γλυκό

 

Τώρα, τώρα ζω, τώρα μόνο ζω

Ζω αυτά που ζούσα στα όνειρα μου

Τώρα, τώρα ζω, τώρα μόνο ζω

Τώρα ζω και σ’ έχω στην καρδιά μου

 

Όλα, όλα, όλα για χορό

Μουσική, τραγούδι και ρυθμό

Νανά νανανά… (Χ 2)

 

Τώρα, τώρα ζω, τώρα μόνο ζω

Ζω αυτά που ζούσα στα όνειρα μου

Τώρα, τώρα ζω, μόνο τώρα ζω

Τώρα ζω και σ’ έχω στην καρδιά μου (Χ 2)

 

 

 

1 Mehri htes

(Μέχρι χτες)

Until yesterday ; ; 4ο
2 Thelo a gino star

(Θέλω να γίνω σταρ)

I want to be a star Anna Vishy

(Άννα Βίσση)

;

 

2ο
3 Tora zo

(Τώρα ζω)

Now I live Panikos Charalambous

(Πανίκος Χαραλάμπους)

;

 

1ο
Peter Γιαννάκη/Φοίβος Γαβρής και Peter Γιαννάκη
4 Tragoudo

(Τραγουδώ)

I sing Alexia & Andros Papapavlou

(Αλέξια και Άντρος Παπαπαύλου)

;

 

3ο
Άντρος Παπαπαύλου/[;]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.