Κύπρος 1984: Ο Λατίνος εραστής, η αλλαγή μαέστρου και η εμπλοκή των Stock, Aitken & Waterman

Κύπρος 1984: Ο Λατίνος εραστής, η αλλαγή μαέστρου και η εμπλοκή των Stock, Aitken & Waterman

Ο ερμηνευτής

To 1984 την Κύπρο εκπροσώπησε ο Βρετανοκύπριος Andy Paul (Ανδρέας Παύλου), με το «Άννα Μαρία Λένα». Ο καλλιτέχνης αναδείχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, και συγκεκριμένα από ένα talent show που έγινε σε μια pub του Bob Whitley, μιμούμενος τον Elvis Presley. Αμέσως υπέγραψε συμβόλαιο με τις Whitley Taverns, όπου έκανε εμφανίσεις. Το ακροατήριό του ήταν περισσότερο διεθνές και όχι οι ελληνόφωνες κοινότητες της χώρας.

Η πρώτη του επιτυχία, γραμμένη από τους Stock, Aitken and Waterman (γνωστούς ως Hit Factory και υπεύθυνους για τις επιτυχίες ονομάτων όπως οι: Kylie Minogue, Bananarama, Rick Astley, Jason Donovan, Mel & Kim, Dead or Alive, Sinitta και τόσοι άλλοι) ήταν το “Heartbreak Situation”.

Λίγους μήνες μετά ήρθε η συμμετοχή στη Γιουροβίζιον, η οποία, μολονότι ήρθε μόλις 15η στις 19 χώρες, σημείωσε επιτυχία, κυρίως στη Σκανδιναβία και εξασφάλισε στον Andy Paul διεθνή αναγνωρισιμότητα: 6 χρόνια περιοδείας σε όλη την Ευρώπη, συναυλία με τον Ντέμη Ρούσσο στο Royal Albert Hall και μια σειρά από ελληνόφωνα hits στην Κύπρο και αγγλόφωνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αποκορύφωμα της καριέρας του θεωρείται το disco hit “Now That I Found You” (1989) με look George Michael που ήταν τότε στα πάνω του. Τον ξαναείδαμε πριν από λίγα χρόνια σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού του ΡΙΚ, όπου τραγούδησε ένα εθνικοπατριωτικό τραγούδι, αλλά δεν τα πήγε και τόσο καλά.

Συνθέτης ο Andy Paul ή οι SAW;

Στην αγγλική βερσιόν του τραγουδιού (ίσως όμως και στην ελληνική), παραγωγοί (ενδεχομένως και συνθέτες, στα κρυφά, διότι απαγορεύονταν μη Κύπριοι) ήταν οι διάσημοι Stock, Aitken & Waterman, υπεύθυνοι και για την συμμετοχή της Αγγλίας το 2010, γεγονός που ενισχύεται από την παραδοχή ότι ήταν ουσιαστικά το πρώτο τους hit. Στον διαγωνισμό ήταν – όπως έχει δηλώσει – πολύ κρυωμένος. Κλασική έχει μείνει η εμφάνιση «Λατίνου εραστή», με τρίχες στο στήθος και σταυρουδάκι. Οπτικά θυμίζει λίγο και τον Donny Osmond. Ο τίτλος προφέρεται ως «Άννα Μαρία Λένα» ή «Άννα Μαρί Ελένα» (όπως είναι δηλαδή η αγγλική βερσιόν, Anna MariElena).

To βίντεο-κλιπ και η εμφάνιση του τελικού

Το φιλμάκι μπορεί να συνοψιστεί στο εξής: «Ο Andy Paul περιδιαβαίνει την Κύπρο, με τα πόδια, με σκάφος, με κίτρινο ποδήλατο, με αμάξι και ξεσηκώνει όλο τον γυναικείο πληθυσμό, εκείνος όμως τραγουδά μόνο για την αγαπημένη του με τα τρία ονόματα». Και μια λεπτομέρεια: η μουσική στο βίντεο-κλιπ δεν συμβαδίζει με τα χείλη του· υπάρχει ένα delay! Στα γκρι ο ίδιος, στα μπλε-ηλεκτρίκ τα φωνητικά (με ασημένιες κλωστές όλοι, για να αστράφτουν), αποτελούμενα από τρεις κοπέλες, η μία εκ των οποίων δεν είναι η αείμνηστη ηθοποιός Νατάσα Γερασιμίδου, όπως πολλοί πίστευαν.

Χάσαμε τον μαέστρο stop (από τον Σκορδαλίδη στον Cao)

Η συμμετοχή δεν συνοδεύτηκε από Κύπριο μαέστρο, έτσι ανέλαβε ο Pierre Cao (μουσικός διευθυντής 1973, 1984, μαέστρος LUX 73, GER 84). Ο Pierre Cao θυμάται ότι πέντε άτομα είχαν ασχοληθεί με την ενορχήστρωση του τραγουδιού: ο Andy Paul, οι Stock, Aitken & Waterman και ο Johnny Worth (ψευδώνυμο του Γιάννη Σκορδαλίδη-Giannis Scoradalides, ο οποίος χρησιμοποιούσε διάφορα ονόματα, όπως John Worsley και Les Vandyke), με τον τελευταίο να είναι η επιλογή του τραγουδιστή να διευθύνει την ορχήστρα. Δυστυχώς ο Worth τσακώθηκε με το ΡΙΚ και αρνήθηκε να μετάσχει. Ο ίδιος ο Andy Paul δήλωσε ότι το ΡΙΚ δεν ήθελε να τον πληρώσει, καθώς τον θεωρούσε πολύ ακριβό. Παρόλο που προσφέρθηκε ο ίδιος ο τραγουδιστής να καλύψει από την τσέπη του την αμοιβή του μαέστρου, εκείνος τελικά – για λόγους ευθιξίας – παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα να μην πάει καλά το τραγούδι. Βρήκε, πάντως, ευχάριστο τύπο τον Pierre Cao!”. Σύμφωνα με άλλες πηγές, επρόκειτο να διευθύνει ο Βρετανός Pascal Stive. Ίσως να είναι ακόμα ένα ψευδώνυμο του Σκορδαλίδη.

Ο “εθνικός τελικός”

Η συμμετοχή της Κύπρου προέκυψε από μια παρουσίαση στο ξενοδοχείο «Φιλοξένια». Πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη επιλογή από πολλούς δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Κυπριακών τελικών, οι οποίοι – επισήμως – ξεκινούν το 1990. Στους υποψηφίους συναντούμε τη Λία Βίσση (CYP 85), τον παλαίμαχο Τζίμη Μακούλη (AUS 61, GRE NF 90), καθώς και το τραγούδι Θυμάμαι με τον Γιάννη Δημητρίου, που έμελλε να προκριθεί το 1988 και να οδηγήσει στον –μοναδικό μέχρι σήμερα – αποκλεισμό χώρας, κάτι που δεν έπρεπε επ’ ουδενί λόγω να γίνει. Συνήθως, αλλάζει το τραγούδι, η χώρα όμως παραμένει…

Μερικά ακόμα παρασκήνια και σκέψεις

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Andy Paul στην εκπομπή του Λουκά Χάματσου “Eurovision Flashback” το 2015, έγιναν φίλοι με τον Johnny Logan και έκαναν τουρνέ μαζί, όπως και με την Αλέξια. Είχε τότε ένα συγκρότημα και έγραφε μόνο ξένα κομμάτια. Η manager και αδελφή του τον έπεισε να γράψει ελληνικό τραγούδι για το ΡΙΚ. Είναι και επίσημα η πρώτη παραγωγή των Stock, Aitken & Waterman. Πήγε το 1983 μετά από πολλά χρόνια στην Κύπρο και έστειλε ο ίδιος την επιστολή από ταχυδρομείο στη Λεμεσό, για να είναι όλα σύννομα. Μέχρι τότε κανένας άλλος Κύπριος της διασποράς δεν είχε υποβάλει τραγούδι. Ήταν ακόμα εντελώς άγνωστος. Η Γιουροβίζιον τον έκανε γνωστό, κυρίως στη Σκανδιναβία. Πολλοί νόμιζαν ότι ήταν Άγγλος. Πιστεύει ότι πλέον δεν είναι «song contest», αλλά λέιζερ, κοστούμια, σκηνικά, κοπελίτσες κλπ. Τότε το ΡΙΚ δεν επέτρεπε να πάει στα Αγγλικά. Ήθελε μάλιστα να το τραγουδήσει ο George Michael, αλλά δεν ήξερε Ελληνικά. Για τον Andy Paul η Γιουροβίζιον ήταν την εποχή εκείνη λίγο κυριλέ. Ένας φίλος του έφτιαξε δερμάτινα στο Λονδίνο, ειδικά για την περίσταση, ένα άσπρο κι ένα μπλε, αλλά δεν το δέχτηκαν. Τα κοστούμια, που ευτυχώς άρεσαν στην Ευρώπη, ράφτηκαν τελικά στη Λευκωσία από μια ράφτρα. Νόμιζε ότι ήταν σαν αστροναύτης. Το έχει ακόμα στο ερμάρι του.

Οι στίχοι

Τ’ όνομά σου το τραγουδώ, Άννα

Φυλακτό σ’ έχω στο λαιμό, Άννα

Την καρδιά μου τη ζεσταίνεις απ’ την παγωνιά

Και μου διώχνεις τον χειμώνα και τη μοναξιά

Άννα Μαρία Λένα Μια αγάπη μας κρατεί

Ω… Άννα θα είναι ένα

T’ όνειρο μας στη ζωή

Άννα Μαρία Λένα

Η χαρά στη ζωή ειν’ ακριβή,

Άννα Με γλυκό σκοπό θα στο πω, Άννα

Τώρα βρήκα την αλήθεια, δρόμο ανοικτό

Πιάσ’ το χέρι που σου δίνω

θα φθάσουμε κι οι δυο

Άννα Μαρία Λένα

Μια αγάπη μας κρατεί

Ω… Άννα θα είναι ένα

T’ όνειρο μας στη ζωή

Άννα Μαρία Λένα

Ω… Άννα Μαρία Λένα

Μια αγάπη μας κρατεί

Ω… Άννα θα είναι ένα

T’ όνειρο μας στη ζωή

Ω… Άννα Μαρία Λένα

Μια αγάπη μας κρατεί

Ω… Άννα θα είναι ένα

T’ όνειρο μας στη ζωή

Άννα Μαρία Λένα

 

1 Anna Mari-Elena

(Άννα Μαρί-Ελένα)

Anna Mari-Elena Andy Paul

(Ανδρέας Παύλου)

; 1ο
Andy Paul/Andy Paul
2 Htes

(Χτες)

Yesterday

Λία Βίσση Πηλιούρη/ Λία Βίσση Πηλιούρη

Lia Vissi-Piliouri

(Λία Βίσση Πηλιούρη)

; 2ο
3 Thimame

(Θυμάμαι)

I remember Yiannis Demetriou

(Γιάννης Δημητρίου)

; 3ο
John Vickers & Άριστος Μοσχοβάκης
4 Triantafila tou Μai

(Τριαντάφυλλα του Μάη)

Roses of May Jimmy Makoulis

(Τζίμης Μακούλης)

; 4ο
;-;

https://www.youtube.com/watch?v=yiic8j5KtkM

https://www.youtube.com/watch?v=QR3NtCmEbiI

3 σκέψεις για το “Κύπρος 1984: Ο Λατίνος εραστής, η αλλαγή μαέστρου και η εμπλοκή των Stock, Aitken & Waterman

 1. Πείτε κάτι και για το κοστούμι που του “επιβλήθηκε” από το ΡΙΚ να φορέσει… Όπως είδα σε ένα αφιέρωμα του ΡΙΚ που είχε κάνει το 2015, ο Άντι Πωλ δήλωσε πως ενώ είχε προτείνει να φορέσει ένα ρούχο πολύ μοδάτο που το είχε προτείνει ο στυλίστας του Τζωρτζ Μαϊκλ, το ΡΙΚ το απέρριψε. Ήθελαν σώνει και καλά να φορέσει ένα ρούχο που θα το έραβε η μοδίστρα που έραβε τους παρουσιαστές ειδήσεων. Και ιδού τα αποτελέσματα.

  1. Δεν γνώριζα αυτό το παραλειπόμενο-σε ευχαριστώ που το ανέφερες. Έχει πολύ ενδιαφέρον! Γνωρίζεις μήπως εάν ισχύει ή εάν είναι “ράδιο-αρβύλα” αυτό που έχω ακούσει ότι ήταν παντρεμένος και πως η γυναίκα του αυτοκτόνησε;

   1. Όχι δεν γνωρίζω αυτή τη λεπτομέρεια. Πάντως το λινκ για την εν λόγω εκπομπή είναι αυτό:
    https://www.youtube.com/watch?v=iCr8XLVikjE&t=2862s

    Αυτή η αστεία λεπτομέρεια αναφέρεται στο 0:47”.
    “Ένιωθα αστρονάυτης με εκείνο το κοστούμι”.
    χαχα!
    Έγιναν κι άλλες παρόμοιες εκπομπές με πρώην Κύπριους συμμετέχοντες (Άλεξ Παναγή, Κων. Χριστοφόρου, Ευρυδίκη, Έλενα Πατρόκλου, Αναστάζιο), αν τις ψάξετε θα τις βρείτε, έχουν όλες πολλύ ενδιαφέρον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.