ΕΒU: H έλλειψη ασφάλειας απομάκρυνε την Eurovision 2023 από την Ουκρανία

ΕΒU: H έλλειψη ασφάλειας απομάκρυνε την Eurovision 2023 από την Ουκρανία

Η EBU εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία δικαιολογεί την απόφαση της να αφαιρέσει από την Ουκρανία το δικαίωμα να διοργανώσει την Eurovision 2023, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στους ισχυρισμούς της Ουκρανικής πλευράς αλλά και άλλων προσωπικοτήτων (βλ. Boris Johnson) που εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτή την απόφαση της EBU.

Η EBU κατανοεί πλήρως την απογοήτευση που ακολούθησε την ανακοίνωση ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2023 (ESC) δεν μπορεί να διεξαχθεί στην Ουκρανία, τη φετινή νικήτρια χώρα.

Η απόφαση πάρθηκε με ευθύνη της EBU, ώστε να διασφαλίσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που εγγυόνται την ασφάλεια και την προστασία όλων όσων εργάζονται και συμμετέχουν στην εκδήλωση, ο σχεδιασμός της οποίας πρέπει να ξεκινήσει αμέσως στη χώρα υποδοχής.

Τουλάχιστον 10.000 άτομα είναι συνήθως διαπιστευμένα για να εργαστούν πάνω στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων, του προσωπικού και των δημοσιογράφων. Άλλοι 30.000 fans αναμένεται να ταξιδέψουν στην εκδήλωση από όλο τον κόσμο. Η ευημερία τους είναι πρωταρχικό μας μέλημα.

Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με ένα τόσο σύνθετο ζωντανό τηλεοπτικό γεγονός να λαμβάνονται από επαγγελματίες της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης και να μην πολιτικοποιούνται.

Οι Κανόνες του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, με τους οποίους συμφωνούν όλοι οι συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η εκδήλωση μπορεί να μετακινηθεί σε μια κατάσταση ανωτέρας βίας, όπως ένας συνεχιζόμενος πόλεμος.

Σε απάντηση στο ερωτηματολόγιο ασφαλείας της EBU, αρκετοί κίνδυνοι που θα επηρέαζαν τον άμεσο σχεδιασμό για ένα τόσο μεγάλο γεγονός, συμπεριλαμβανομένου του «σοβαρού» κινδύνου αεροπορικών επιδρομών/επιθέσεων από αεροσκάφη ή επιθέσεων από drones ή πυραύλους, που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες, επισημάνθηκαν από την ουκρανική αξιολόγηση που μας παρέχεται.

Επιπλέον, η EBU ζήτησε συμβουλές από τρίτους εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια, οι οποίοι δήλωσαν ξεκάθαρα ότι τα αντιμέτρα που προτείνονταν για τον μετριασμό των απειλών που σχεδίαζαν την εκδήλωση στην Ουκρανία ήταν ανεπαρκή για μια διεθνή δημόσια εκδήλωση και η αξιολόγηση κινδύνου ενός συμβάντος μαζικών απωλειών λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης είναι “υψηλός”.

Εκτός από τις ανησυχίες για την ασφάλεια, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία κάνει τις αντιπροσωπείες και τους συμμετέχοντες να διστάζουν να ταξιδέψουν στη χώρα. Σημειώσαμε επίσης τα σχόλια που έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα μπορούσε να πάρει χρόνια».

Όσον αφορά τη δυνατότητα φιλοξενίας του Διαγωνισμού σε παραμεθόρια τοποθεσία κοντά σε γειτονική χώρα, οι προδιαγραφές των προτεινόμενων χώρων και η έλλειψη των απαραίτητων περιβαλλόντων υποδομών δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Eurivision.

Κατά την εξαγωγή των συμπερασμάτων της, η EBU σημείωσε επίσης ότι, με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες μας, καμία σημαντική διεθνής περιοδεία συναυλιών δεν θα επισκεφτεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του 2023.

Όλα αυτά συμβάλλουν στη συνολική εκτίμηση της EBU ότι, όσον αφορά την ασφάλεια και τις λειτουργικές εγγυήσεις, δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία, όπως ορίζονται στους Κανονισμούς του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η EBU, με λύπη, πήρε την απόφασή της να μεταφέρει την εκδήλωση σε άλλη χώρα και θα συνεχίσει τις συζητήσεις για την εύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του επόμενου έτους. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε περαιτέρω με το Ουκρανικό μέλος UA:PBC για όλα αυτά τα θέματα.

Έτσι λοιπόν με αυτήν την ανακοίνωση η EBU έβαλε οριστικό τέλος στα όνειρα των Ουκρανών να διοργανώσουν για τρίτη φορά στην ιστορία τους την Eurovision. Έτσι για πρώτη φορά μετά το 1980, ο διαγωνισμός της Eurovision δεν θα πραγματοποιηθεί στην χώρα που κέρδισε τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Ακόμη όμως δεν έγινε γνωστή η χώρα που θα φιλοξενήσει τον 67ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Και ενώ στην προηγούμενη ανακοίνωση της η EBU ανακοίνωσε πως επρόκειτο να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο να διοργανώσει τον επόμενο διαγωνισμό, οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson πως η Eurovision πρέπει να διεξαχθεί στην Ουκρανία, αλλά και δημοσιεύματα που μιλούν για πιθανή διεξαγωγή του διαγωνισμού στις Βρυξέλλες, δείχνουν πως ακόμα δεν είναι σίγουρη η διεξαγωγή του διαγωνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι στιγμής πάντως 13 πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσαν την υποψηφιότητά τους για την διεξαγωγή του επόμενου διαγωνισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.